اگر به گیم و بازیهای ویدیویی علاقه دارید، احتمالا میدانید که تماشای بازی دیگران و به اشتراک گذاشتن افکار خود در مورد آنها به صورت آنلاین چقدر لذتبخش است؛ اما شاید ندانید که استریمرها و یوتیوبرهای مورد علاقهتان چگونه بازیهای خود را ضبط و استریم میکنند تا بینندگان بتوانند در هر لحظه با آنها همراه باشند. محبوبترین راه برای پخش و استریم گیمپلی از کنسولهای بازی، استفاده از کارت کپچر است. خیلی از گیمرها با این قطعه کلیدی و نحوه کارکرد آن آشنایی ندارند، به همین دلیل در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که کارت کپچر چیست، چه انواع و کاربردهایی دارد. با ما همراه باشید.
کارت کپچر چیست؟
کارت کپچر دستگاهی است که از یک بازی در حال انجام بر روی یک کنسول، مانند سونی پلیاستیشن، مایکروسافت ایکس باکس، نینتندو وی یا حتی کامپیوتر، فیلم میگیرد. با پذیرش سیگنال ویدیویی و ضبط آن، روش کار این قطعه بسیار شبیه به نرمافزار اسکرین کپچر است. البته این دو با هم یک تفاوت مهم دارند: کارت کپچر یک جزء جداگانه است که فشار کمتری به کامپیوتری که برای ضبط و گیمینگ استفاده میشود وارد میکند. بسته به قدرت کامپیوتر، نرمافزار اسکرین کپچر میتواند باعث لگ یا فریز شدن صفحه شود.
کارت کپچر را میتوان بهعنوان اجزای داخلی کامپیوتر یا یک قطعه جداگانه (برای لپتاپهایی که نمیتوانید به راحتی باز کنید یا اجزای داخلیشان را تغییر دهید) خریداری کرد. این کارتها با ورودی کابل HDMI کار میکنند، به این معنی که تقریبا هر دستگاهی که دارای خروجی HDMI باشد میتواند به کارت کپچر متصل شود. سپس میتوان فیلم بازی را به صورت زنده از طریق یک پلتفرم استریمینگ مانند Twitch یا YouTube پخش و یا پس از ویرایش، آن را آپلود کرد.
شرکتهای مختلف دائما کارتهای کپچر جدید و پیشرفته میسازند، بنابراین دانستن اینکه بهترین کارت کپچر چیست و کدامیک بهتر نیازهای شما را برآورده میکند، کمی دشوار است. همچنین با توجه به نوع پلتفرم، انواع مختلفی از کارت کپچر وجود دارد. گیمرهای Mac، 3DS، Wii و PC باید کارت کپچر سازگار با کنسول خود را خریداری کنند.
اگر میخواهید گیمپلی خود را استریم کنید، کارت کپچر یکی از تجهیزات ضروری به شمار میرود که باید داشته باشید. اگر محتوای شما بدون لگ و با کیفیت بالا پخش شود، به سرعت بینندگان را جذب کرده و آنها را به دنبال کردن محتوای آینده خود ترغیب خواهید کرد. بدیهی است که باید بودجه خود را مد نظر داشته باشید، اما به طور کلی سعی کنید کارت کپچری بخرید که دارای رزولوشن 4K باشد.
بیشتر بخوانید: گیفت کارت پلی استیشن چیست؟
کارت کپچر چگونه کار میکند؟
کارت کپچر به شما امکان میدهد فیلم گیمپلی خود را در رایانه، کنسول یا سایر دستگاهها با کیفیت بالا ضبط یا استریم کنید. کارت کپچر سیگنال ویدیویی را از دستگاه شما میگیرد، آن را پردازش کرده و به یک پلتفرم استریم مانند YouTube یا Twitch ارسال میکند.
شایان ذکر است که کارت کپچر کدگذاری دادهها را انجام نمیدهد. این قطعه فقط انتقال دادهها را از دستگاههای ورودی به کامپیوتر آسان میسازد و از آنجا دادهها به پلتفرمهای استریمینگ منتقل میشوند.
چرا به کارت کپچر نیاز داریم؟
اکنون میدانید که نحوه کار کارت کپچر چیست؛ اما آیا میدانید این کارتها چه مزایا و معایبی دارند؟ اول از هر چیز، باید از تأثیر کپچر کارت در افزایش کیفیت استریم گیمپلی قدردانی کنیم. تصاویر مهمترین بخش یک استریم به شمار میروند و اگرچه ممکن است بهترین پسزمینه را برای استریمهای خود داشته باشید، دستگاههای تصویربرداری باکیفیت نیز به همان اندازه حیاتی هستند.
شما همچنین باید کامپیوتری داشته باشید که بتواند فیلم را به سرعت و کارآمد پردازش کرده و انتقال دهد؛ اما متأسفانه یافتن این قابلیتها در یک دستگاه واحد چالشبرانگیز است. در بیشتر موارد، شما به راحتی میتوانید کامپیوتری را پیدا کنید که بتواند استریم را به طور موثر رمزگذاری، پردازش و انتقال دهد؛ اما اکثر کامپیوترها فاقد دستگاههای ورودی توانمند (مانند دوربینها و میکروفونهای قوی) هستند.
کارت کپچر این مشکل را حل میکند. به لطف اتصال پایدار، کارت کپچر مناسب میتواند هر دستگاه ورودی جانبی را مانند یک ویژگی پیشفرض به نظر برساند؛ بنابراین، با داشتن یک کارت کپچر مناسب و یک DSLR یا میکروفون حساس، میتوانید ویدیوهای بهتری بگیرید و صدا را بهتر ضبط کنید؛ بدون اینکه کامپیوترتان تفاوت را حس کند. مهمتر از همه، بینندگان استریم شما را با کیفیت بسیار بالاتری تماشا خواهند کرد.
انواع کپچر
دستگاههای مختلف، از کارتهای کپچر متفاوتی استفاده میکنند. در ادامه پنج نوع متداول از کارتهای کپچر که میتوانید با توجه به سیستم مورد استفاده خود تهیه کنید را معرفی خواهیم کرد:
- کارت کپچر کامپیوتر یا PC: این نوع کارت برای گیمرهایی مفید است که از یک سیستم دوگانه (دو کامپیوتر جداگانه) برای اجرای بازی و ضبط یا استریم گیمپلی خود به طور همزمان استفاده میکنند. کارت کپچر به عنوان یک رابط بین دو کامپیوتر عمل خواهد کرد.
اما کاربرد این سیستم کارت کپچر چیست؟ معمولا گیمرهای رقابتی که به نرخ FPS فوقالعاده همزمان با ضبط و استریم گیمپلی نیاز دارند، از این سیستم استفاده میکنند. کارت کپچر به کامپیوتر گیمینگ اجازه میدهد تا پردازش بازی را انجام داده و کامپیوتر ثانویه نیز استریم گیمپلی را مدیریت کند.
- کارت کپچر مک: کارتهای کپچر مک همان کارکرد کارتهای کپچر کامپیوتر را دارند؛ با این تفاوت که طیف وسیعتری از رزولوشنهای مختلف را ارائه میدهند.
- کارت کپچر DS3 و Wii: اگر میخواهید از هر یک از این دستگاهها استریم کنید، تهیه این کارت کپچر ضروری است.
- کارت کپچر پلیاستیشن: اکثر کارتهای مخصوص پلیاستیشن یک نرمافزار اضافی را در اختیار کاربران قرار میدهند که به پخش، ضبط و ویرایش فیلم کمک میکند.
- کارت کپچر ایکس باکس: با کارت کپچر Xbox، کاربران میتوانند فایلهایی با حجم بزرگتر را مدیریت کرده و برای مدت زمان طولانیتری ضبط و استریم کنند. ویرایش ویدیوها نیز با این کارت کپچر بسیار سادهتر است.
کاربردهای ویدیو کپچر
با توجه به مطالبی که تاکنون گفته شد، حالا میدانید کاربرد کارت کپچر چیست. کارتهای کپچر وسیلهای هستند که به پشت تلویزیون شما متصل میشوند تا آنچه را که تماشا میکنید، ضبط کنند. آنها ضبط ویدیو و صدا با کیفیت بالا از منابع دیجیتال، از جمله Blu-ray، DVD یا پخش زنده تلویزیونی را امکانپذیر میسازند.
کارتهای کپچر را میتوان برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار داد؛ از جمله ضبط برنامههای تلویزیونی مورد علاقه برای تماشای دوباره آنها در آینده یا ضبط فیلم گیمپلی. این کارتها به عنوان پلی بین دنیای آنالوگ منابع صوتی و تصویری و قلمرو دیجیتالی کامپیوترها عمل میکنند.
آنها میتوانند تلویزیون شما را به یک مانیتور کامپیوتر HDTV تبدیل کرده و به شما این امکان را بدهند تا با استفاده از یک اتصال کابلی، ویدیو را از مکانهای دور از طریق اینترنت بدون هیچگونه فشردهسازی یا افت کیفیت پخش کنید. کارت کپچر همچنین برای ضبط ویدیو و صدا از منبعی مانند تلویزیون یا VCR استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: فرق ایکس باکس و پلی استیشن
نحوه استفاده از کارت کپچر
شاید در ابتدا استفاده از کارت کپچر دشوار و پیچیده به نظر برسد، اما تنها دلیلش این است که شما هنوز با این قطعه آشنایی ندارید. در واقع، تنظیم و استفاده از آن بسیار راحت بوده و با دنبال کردن دستورالعملهای زیر میتوانید خودتان این کار را انجام دهید:
تنظیم کارت کپچر برای Xbox One و PS4
- ابتدا کارت کپچر را به کنسول وصل کنید. این مرحله شامل وصل کردن کابلهای صوتی و تصویری کارت کپچر به پورتهای مناسب کنسول میشود.
- نرمافزار لازم را نصب کنید. یک پنجره به طور اتوماتیک باز میشود که از شما میخواهد نرمافزاری را نصب کنید تا کارت کپچر روی دستگاهتان کار کند.
- خروجی HDMI را از Xbox یا PS4 به ورودی HDMI کارت کپچر وصل کنید. با یک کابل دیگر، خروجی HDMI کپچر کارت را نیز به مانیتور یا تلویزیونی که روی آن بازی خواهید کرد، متصل سازید.
- رایانهای که دادهها قرار است از آن انتقال یابند را با استفاده از کابل USB به کپچر کارت وصل کنید.
- Xbox/PS4 را روشن کرده و نرمافزار استریمینگ را باز کنید.
- از داخل تنظیمات نرمافزار، کارت کپچر خود را از میان دستگاههای موجود انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: تفاوت پلیاستیشن و پلی استیشن پلاس
تنظیم کارت کپچر برای کامپیوتر
- اکنون که میدانید کارت کپچر چیست و چگونه کار میکند، با اتصال آن به کامپیوتر شروع کنید. بسته به نوع کارت کپچری که دارید، این مرحله شامل اتصال مستقیم آن به کامپیوتر با کابل HDMI یا USB یا وصل کردن آن به یک اسلات PCIe (برای کارتهای کپچر داخلی) است.
- نرمافزار همراه کارت کپچر را دانلود کنید. این نرمافزار را میتوانید در وبسایت سازنده پیدا کرده یا اگر با وصل کردن کپچر کارت، پنجرهای باز شد که از شما خواست نرمافزار را نصب کنید، این اجازه را به آن بدهید. نرمافزار را نصب کرده و مطمئن شوید که تمام درایورهای لازم آپدیت هستند.
- تنظیمات لازم را انجام دهید. این به نوع کارت کپچر شما بستگی دارد، بنابراین حتما دستورالعملهای راهنمای آن را بخوانید. به طور کلی باید منبع ویدئو، رزولوشن و سایر تنظیمات ضبط را انتخاب کنید.
- خروجی HDMI را از رایانهای که برای بازی یا ایجاد محتوا استفاده میکنید به کارت ضبط متصل سازید. در مرحله بعد، خروجی HDMI کپچر کارت را به کامپیوتری که برای استریم مورد استفاده قرار میدهید، وصل کنید.
- کارت کپچر را با استفاده از کابل USB به کامپیوتری که محتوا از آن استریم میشود وصل کنید.
- اکنون عملکرد کپچر کارت را تست کنید. میتوانید این کار را با ضبط یک کلیپ یا تست صدا انجام دهید. اطمینان حاصل کنید که کیفیت خوب است و هیچگونه افت فریم در فیلم وجود ندارد.
تنظیم کارت کپچر برای نینتندو سوییچ
- تمام نرمافزارهای توصیهشده توسط سازنده برای کارت کپچر را نصب کنید. معمولا پنجره نصب به طور خودکار ظاهر میشود.
- کابل HDMI خروجی را از داک Nintendo Switch به ورودی کارت کپچر وصل کنید.
- HDMI خروجی را از کارت کپچر به تلویزیون، مانیتور یا کامپیوتری که برای استریم محتوا مورد استفاده قرار میدهید، وصل کنید.
- اما اگر کارت کپچر شما کابل برق دارد، آن را به برق وصل کرده و سپس از طریق USB به کامپیوتر متصل سازید.
- نرمافزار استریم مورد نظر خود را باز کرده و کارت کپچر را از میان گزینههای موجود در تنظیمات انتخاب کنید. اگر چنین گزینهای نمیبینید، کابلهای HDMI و USB را قطع و دوباره وصل کنید.
- برای ضبط ویدیو، دکمه ضبط را در نرمافزار فشار دهید. برای استریم، یک سرویس استریم در نرمافزار راهاندازی کنید.
سازندگان کارت کپچر
اما بهترین کارت کپچر چیست؟ امروزه کارتهای کپچر زیادی در بازار وجود دارند که توسط برندهای مختلف ساخته شدهاند. این امر، انتخاب بهترین کپچر کارت برای استریم را دشوار میسازد؛ اما دو برند محبوب سازنده کپچر کارت Elgato Gaming و AVerMedia هستند که هر دو ویژگیهای خاص خود را دارند.
برای مثال، Elgato Game Capture HD60 Pro سالهاست که مورد علاقه گیمرها بوده است، زیرا ویژگیهای ضبط با کیفیتی مانند ضبط ۶۰ فریم در ثانیه 1080p، ورودی HDMI با تأخیر بسیار پایین و موتور رمزگذاری خودکار دارد که به شما این امکان را میدهد گیمپلی خود را بدون هیچ مشکلی ضبط کنید. با این حال، برخی از گیمرها از کمبود فضای ذخیرهسازی داخلی در این کارت (فقط ۱۶ گیگابایت) شکایت دارند.
برندهای محبوب دیگری نیز هستند که به تولید کپچر کارت میپردازند؛ از جمله Razer و DIGITNOW که هر دو محصولات خوبی را به بازار عرضه کردهاند.
سخن پایانی
کارت کپچر دستگاهی است که به شما امکان میدهد فیلمهای ویدئویی را از کنسول بازی یا سایر دستگاههای دیجیتال ضبط و آنها را در کامپیوتر ذخیره کنید. کارت کپچر را میتوان با بسیاری از برنامههای مختلف استفاده کرد. اگر میخواهید به استریم گیمپلی خود یا هر چیز دیگری بپردازید، داشتن کارت کپچر یک امر ضروری به شمار میرود. اکنون که میدانید کارت کپچر چیست و کدام برندها نسخههای باکیفیت این محصول را تولید میکنند، میتوانید کارت کپچر متناسب با نیاز و بودجه خود را تهیه کرده و از استریم با کیفیت بالا لذت ببرید.
سوالات متداول
- آیا میتوان بدون کپچر کارت استریم کرد؟
بله امکان استریم روی کامپیوتر یا کنسول بدون کارت کپچر وجود دارد، اما اکثر افراد از آنها استفاده نمیکنند.
- آیا برای ساخت ویدیوهای یوتیوب به کارت کپچر نیاز دارم؟
خیر، برای ضبط فیلم گیمپلی نیازی به کارت کپچر ندارید؛ اما اگر میخواهید از کنسولهایی مانند پلیاستیشن یا ایکسباکس فیلم ضبط کنید، استفاده از کارت کپچر معمولا بهترین گزینه برای آپلود یک ویدیوی باکیفیت در یوتیوب است.
- ویژگیهای یک کپچر کارت خوب چیست؟
هنگام خرید کپچر کارت باید نوع اتصال آن را مد نظر داشته باشید. بهترین نوع اتصال کپچر کارت USB 3.0 (بهترین رزولوشن و فریم ریت) و HDMI (رزولوشن 1080p با FPS ۶۰) است. همچنین باید به قابلیتهای ضبط کپچر کارت توجه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید