عروس هلندیها پرندگانی دوستانه و اجتماعی هستند که در تعداد بالا هم کنار یکدیگر به خوبی و خوشی زندگی میکنند. اگر عروس هلندی نر و ماده دارید، ممکن است دوست داشته باشید که این جفت تخمگذاری کنند و تعداد عروس هلندیهای شما بیشتر شود؛ اما قبل از هر اقدامی باید در مورد تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری اطلاعات کافی داشته باشید تا پرنده خانگی شما این دوران را به سلامت بگذارند.
در این مطلب از وبلاگ پیندو به سراغ بررسی نکات مهمی رفتهایم که برای تغذیه این حیوان برای جفتگیری و تخمگذاری باید به آن توجه کرد. همچنین برخی غذاها در این دوران ممنوع است که در ادامه این مطلب بررسی کردهایم.
زمان تخمگذاری عروس هلندی
قبل از پرداختن به تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری بهتر است در مورد سن و شرایط این پرنده برای تولیدمثل اطلاعات کافی داشته باشید. این پرنده زیبا و جذاب بین 8 تا 15 ماهگی به بلوغ میرسد، البته این سن برای پرندگان خانگی بوده و در طبیعت سن بلوغ آنها 2 سالگی است. در زمان بلوغ آمادگی برای تخمگذاری را دارند. تخمگذاری عروس هلندی در سن بلوغ به موارد مهم زیر هم بستگی دارد:
- روشنایی محیط
- دمای محیط
- وجود پرنده نر
بیشتر بخوانید:غذای عروس هلندی در زمستان
در صورت وجود شرایط استرسزا و تهدیدهای محیطی برای این پرنده، قادر به تخمگذاری نیست. در واقع به خاطر همین است که اکثر متخصصان در این زمینه توصیه میکنند در صورتی که قصد جوجهکشی از پرنده خود را دارید، محیطی امن، بدون سروصدا و استرس را باید برای عروس هلندی فراهم کنید.
شرایط لازم برای تخمگذاری عروس هلندی
در کنار تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری که از مهمترین نکات است، اقدامات دیگری هم وجود دارد تا پرنده بالغ شما حس آرامش کند و شرایط را برای تخمگذاری مساعد ببیند. این شرایط عبارتاند از:
- پیش از هر کاری باید اطمینان حاصل کنید که عروس هلندی شما به آب سالم شیرین دسترسی دارد. عدم دسترسی به آب باعث مشکلاتی چون کمآبی شدید بدن پرنده شده و از دست رفتن تخم را به همراه دارد.
- در این دوره حساس باید محل نگهداری عروس هلندی شما راحت و امن و دارای نشیمنگاه مناسب باشد. حتی خرید انواع اسباببازیها برای تحریک جسمی و ذهنی پرنده شما ضروری است.
- تمیز و بهداشتی بودن محیط هم از نکات مهم دیگری است که باید توجه ویژه به آن داشت. برای این کار از مواد شوینده قوی استفاده نکنید؛ زیرا عروس هلندی شما حساس بوده و ممکن است چنین موادی اثر منفی بر سلامتش داشته باشند.
رژیم غذایی مناسب برای عروس هلندی در زمان تخمگذاری
تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری یکی از مهمترین نکاتی است که برای تولیدمثل این پرنده زیبا، ظریف و حساس باید به آن توجه داشته باشد. در واقع باید به آنها یک رژیم غذایی عالی بدهید، یک سرپناه امن برای آنها فراهم کنید و با دامپزشک خود قرار ملاقات بگذارید تا مطمئن شوید که آنها به اندازه کافی سالم هستند تا بتوانند تولیدمثل کنند. همچنین موارد زیر را برای تغذیه این پرنده زیبا در نظر داشته باشید:
دانهها و غذاهای آماده برای عروس هلندی
اگر میخواهید عروس هلندی خود را برای تولیدمثل سالم نگه دارید، یک رژیم غذایی خوب حیاتی است. بیشتر این پرندهها با مخلوط دانههای موجود در بازار اخت میگیرند؛ زیرا تمام نیازهای غذایی آنها را برآورده میکند. البته فراموش نکنید که این پرندها مستعد ابتلا به بیماری کبد چرب هستند، بنابراین به دنبال دانههایی با غلظت نسبتاً کم چربی باشید. بهترین ترکیب دانه برای تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری عبارتاند از:
- ارزن 750 گرم
- کتان 250 گرم
- شاهدانه 150 گرم
- و مقداری تخم کاسنی
به پرندگان خود غذای نرم بدهید
علاوه بر غذاهای آماده، غذاهای نرم هم برای تغذیه این پرنده در زمان تخمگذاری عالی هستند. نان سبوسدار مرطوب، تخممرغهای آبپز له شده با پوست، غذای کودک و غلات با پروتئین بالا، برنج پخته شده، لوبیا پختهشده، نخود و بلغور جو دوسر، همگی میتوانند مکملهای بسیار خوبی برای رژیم غذایی پرنده شما در این دوران حساس باشند. عروس هلندی ماده مخصوصاً هنگام تخمگذاری به کلسیم اضافی نیاز دارد و پوسته تخممرغ منبع عالی کلسیم است.
بیشتر بخوانید:اموزش بستن جلیقه پرواز عروس هلندی
میوه و سبزیجات را فراموش نکنید
انواع مختلف غذاهای آماده و نرم باید حدود 20 تا 30 درصد از برنامه تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری را تشکیل دهند. علاوه بر آن باید میوه و سبزیجات تازه هم به پرنده خانگی خود بدهید. سبزیجاتی مانند برگ قاصدک و کرفس برای پرنده شما مفید هستند. همچنین 2 بار در هفته باید مواد زیر را به پرنده خانگی خود در دوران تخمگذاری بدهید:
- هویج تازه رنده شده
- میوههایی چون هلو و سیب
- جعفری، شوید و گشنیز تازه
- کلم بروکلی و کلم سفید
- فلفل دلمه
- کاهو
مکملهای غذایی را به رژیم پرنده خود اضافه کنید
اکثر عروسهای هلندی، چه در حال تولیدمثل باشند و چه نباشند، علاوه بر دانه و سایر غذاها، به یک مکمل غذایی سالم نیز نیاز دارند. اسپیرولینا، بنه باک، اکیناسه و پروزیم را باید روی غذای تازه پرنده بپاشید. با این حال، قبل از افزودن مکملها، با دامپزشک خود صحبت کنید. همچنین دو هفته پیش از فرآیند تخمگذاری باید قطره ADCA را به پرنده ماده خود بدهید. قبل و بعد از تخمگذاری هم مصرف قطره کلسیم توصیه میشود. این قطره در کنار تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری کلسیم اضافی را برای پرنده شما فراهم میکند. هنگام تخمگذاری، کلسیم برای عروس هلندی یک ماده حیاتی است؛ زیرا در تولید تخم از آن استفاده میشود.
غذاهای ممنوعه برای عروس هلندی در دوران تخمگذاری
- شکلات: شکلات جزو مضرترین مواد غذایی است که نباید در دوران تخمگذاری به پرنده خود بدهید؛ زیرا مسمومیت و اختلال در عملکرد سیستم گوارشی این پرنده را به همراه دارد.
- پیاز: پیاز دارای مقادیر زیادی گوگرد است که مشکلات متعددی چون اسهال و استفراغ را برای عروس هلندی ایجاد خواهد کرد. حتی ممکن است باعث بروز بیماریهای مربوط به خون و بیماری دیسترس تنفسی شود.
- نمک و ادویه: یکی از مواد ممنوعه دیگر در تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری نمک و بقیه ادویهها است. فراموش نکنید که نمک کمآبی و تشنگی شدید را برای پرنده شما رقم میزند و حتی ممکن است نارسایی کلیوی را به همراه داشته باشد.
- تخمه آفتابگردان و اسفناج: همانطور که اشاره شد کلسیم در دوران تخمگذاری عروس هلندی نقش مهمی بر عهده دارد. برای همین به پرنده خود غذاهایی ندهید که بر توانایی بدن در جذب کلسیم تأثیر منفی بگذارد. دانههای آفتابگردان و اسفناج هر دو میتوانند به طور بالقوه بر جذب کلسیم تأثیر منفی بگذارند؛ بنابراین باید با احتیاط و در مقادیر کم به پرنده داد.
بیشتر بخوانید:چطور در خانه کبک پرورش دهیم؟[راهنمای 1402]
دیگر نکات مهم برای حفظ سلامت عروس هلندی در زمان تخمگذاری
- قفس مناسب را آماده کنید: هنگام تخمگذاری سعی کنید تا جایی که ممکن است فضای بیشتری برای پرنده خود فراهم کنید. حداقل، قفسی را انتخاب کنید که 75 سانتیمتر طول، 40 سانتیمتر عرض و 90 سانتیمتر ارتفاع داشته باشد. یک جعبه لانه هم برای تخمگذاری در این قفس قرار دهید.
- مراقب گرما باشید: گرمای قفس شما باید در طول فرآیند تخمگذاری کنترل شود. این امر نقش اساسی در رشد سالم جوجهها دارد و به جنین اجازه رشد میدهد؛ بنابراین مطمئن شوید که قفس خیلی سرد نباشد. همچنین باید تلاش کنید تا دما را ثابت نگه دارید. تغییرات شدید بین دمای سرد و گرم میتواند پرنده شما را گیج کند. برای مثال، اگر هوا ناگهان گرم شود، عروس هلندی ممکن است تخمهایش را ترک کند.
تغذیه عروس هلندی در دوران جوجهداری
همانقدر که تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری اهمیت دارد، بعد از تولد جوجهها هم مهم است. برای تولد یک جوجه عروس هلندی حدود 18 تا 20 روز زمان نیاز است و بعد از آن طبع غذاهای عروس هلندی شما باید سرد شود. بهتر است به پرنده خود تا هفت روز بعد از تولد جوجه تخممرغ آبپز بدهید. بعد از یک هفته باید مواد دیگری چون جوانه گندم، جوانه ماش، عدس یا جو به پرنده خود بدهید. سینه مرغ آبپز و حبوبات پخته با مخلوط دانههای زیر هم انتخاب خوبی هستند:
- ارزن 70 درصد
- کتان 20 درصد
- کوته یا کافیشه 10 درصد
- کمی تخم آفتابگردان
سخن پایانی
در این مطلب تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری را بررسی کردیم تا بتوانید جوجههای سالم و زیبایی را پرورش دهید. در عین حال سلامت پرنده مادر را نیز به خطر نیندازید. فراموش نکنید که علاوه بر تغذیه، به آب، آرامش محیط، دما و قفس مناسب برای پرنده خود در این دوران توجه داشته باشید.
سوالات متداول
- از چه سنی عروس هلندی تخم میگذارد؟
این پرنده زیبا و جذاب بین 8 تا 15 ماهگی به بلوغ میرسد و آماده تخمگذاری است.
- به عروس هلندی در دوران تخمگذاری چه مکملی باید داد؟
دو هفته پیش از فرآیند تخمگذاری باید قطره ADCA را به پرنده ماده خود بدهید. بعد از تخمگذاری هم مصرف قطره کلسیم و مولتیویتامین توصیه میشود.
- چه غذاهایی را نباید در زمان تخمگذاری به عروس هلندی داد؟
غذاهای نمکی، پیاز و شکلات جزو غذاهای ممنوع در دوران تخمگذاری عروس هلندی هستند. همچنین مواد غذایی چون اسفناج و دانه آفتابگردان هم باید با احتیاط به این پرنده داده شود.
دیدگاهتان را بنویسید