یکی از کارآمدترین وسایل در آشپزخانه و در زمینه پخت و پز، دستگاه هواپز یا همان air fryer است. در این دستگاه میتوان انواع مواد غذایی نظیر مرغ، گوشت، سبزیجات، سیب زمینی و غیره را پخت و در کوتاهترین زمان به غذایی خوشمزه و سالم دست یافت. طرز استفاده از هواپز برای پخت مرغ یا مواد دیگر نظیر گوشت و سبزیجات متفاوت است و با توجه به بافت ماده مورد نظر تنظیم میشود.
با توجه به جدید بودن این دستگاه و تکنولوژی منحصر به فرد آن، در مدت زمان کوتاهی شاهد فروش و استفاده از آن در اکثر منازل هستیم. در همین راستا تصمیم گرفتیم تا نحوه استفاده از این دستگاه برای پختن مرغ که یک غذای رایج و پرکاربرد است را با جزئیات بیشتر برایتان بیان کنیم.
دستگاه هواپز چیست؟
دستگاه هواپز یکی از وسیلههای بسیار کارآمد و کوچک در محیط آشپزخانه است که از آن به منظور پخت غذا استفاده میکنند. تکنولوژی این دستگاه جزو جدیدترین نمونهها در لوازم الکترونیکی آشپزخانه است که از تکنولوژی هوای داغ برای پختن مواد غذایی استفاده میکند. به کمک این تکنولوژی نیازی به استفاده از روغن نیست و در سالمترین حالت ماده غذایی پخته میشود.
در یک تشابه ساده میتوان گفت که دستگاه هواپز یک نوع فر الکتریکی است که به کمک هوای سرد و گرم مداوم، غذا را پخته و همچنین به حالت سرخ شده در میآورد. عملکرد این دستگاه بسیار ساده است، بدین صورت که هوا با سرعت بالا داخل آن به گردش در میآید و به کمک عناصر گرمایشی که درون دستگاه قرار دارد، گرم میشود. سپس همین جریان هوای داغ با فشار به بیرون دستگاه رها میشود که به دنبال این پروسه یک پوسته خارجی سرخ شده و چیپسی مانند را خواهیم داشت. این نوع پخت مرغ در هواپز شبیه به حالتی است که آن را در روغن زیاد سرخ کنید.
بیشتر بخوانید: هواپز چیست؟ + [بهترین مارک ایرفرایر در ایران]
مزایای دستگاه هواپز چیست؟
دستگاه هواپز نسبت به دیگر روشهای پخت و پز دارای مزایای بسیار برجستهای است که از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
کاهش استفاده از روغن
نکته برجسته و مثبت در استفاده از هواپز برای پخت مواد غذایی، کاهش استفاده از روغن است. از آنجایی که در این دستگاه مواد غذایی به طور کامل با هوا میپزد و نیازی به استفاده از روغن ندارد، غذای تهیه شده کاملاً کم چرب و کم کالری است. هرچه استفاده از روغن در زندگی روزمره کمتر باشد، در نهایت بدن سالمتر و بدون ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و اضافه وزن خواهیم داشت.
سرعت بالاتر
سرعت پختن غذا در هواپز نسبت به دیگر روشهای سنتی پخت و پز مانند فر، ماکرو فر، اجاق و… بسیار کمتر است که در نهایت منجر به صرفهجویی در زمان میشود. در زندگیهای امروزی که افراد مشغله بیشتری نسبت به گذشته دارند، این سرعت بالا در آمادهسازی مواد غذایی بسیار مطلوب است.
استفاده آسان
از دیگر مزیتهای استفاده از این دستگاه میتوان به راحتی در استفاده و ساده بودن عملکرد آن اشاره داشت، به طوری که تنظیمات خاصی ندارد و تنها با تنظیم دما و زمان این پروسه پخت غذا سپری میشود.
تنوع در پخت
یکی از مزیتهای دیگر این دستگاه قابلیت استفاده برای هر نوع مواد غذایی و تمامی غذاها در داخل آن است، بدین صورت که میتوان انواع غذاهای سرخ کرده، بخارپز، مرغ و سبزی و میوه را داخل آن پخت و حتی از آن برای تهیه انواع میوههای خشک و لواشک نیز استفاده کرد. به طور کلی دستگاه هواپز جزو جدیدترین و سالمترین جایگزینها برای روشهای پخت سنتی به شمار میآید که در زندگیهای امروزی حضور آن الزامی است.
طرز استفاده از هواپز برای پخت مرغ
حال به طرز استفاده از هواپز برای پختن مرغ به طور اختصاصی میپردازیم. این روش بسیار راحت است، تنها با پیشروی مراحل زیر میتوانید در کوتاهترین زمان، غذای خوشمزه و سالم با مرغ بپزید.
آماده سازی مرغ
در قدم اول باید مرغها را آماده کنید. برای آماده سازی، آنها را بشویید، خشک کرده و به قسمتهای کوچک تقسیم کنید. در صورت لزوم و تمایل میتوانید پوسته خارجی مرغ را از آن جدا کرده و آن را در ادویه مخصوص بگذارید. توصیه میکنیم که ادویه را نسبت به حالت عادی بیشتر استفاده کنید تا طعم نهایی مرغ بهتر شود. از جمله ادویههایی که برای خوش طعم کردن مرغ استفاده میشوند میتوان به سس سویا، ادویه کاری، پور سیر و پیاز و … اشاره کرد.
تنظیم دما و زمان
حال به مرحله تنظیم دما و زمان برای پخت مرغ در هواپز میرسیم. این دما و زمان باید متناسب با تعداد مرغ و ابعاد آن باشد. به عنوان مثال اگر مرغ شما حدود یک و نیم کیلوگرم است، میتوانید دما را بین 180-190 درجه سانتیگراد تنظیم کرده و زمان پخت را نیز حدود 25 الی 30 دقیقه قرار دهید. اگر مرغ شما بین 1.5 الی 2.5 کیلوگرم است، دما همان میزان قبلی باشد اما زمان پخت باید حدود 30 الی 40 دقیقه تنظیم شود و در نهایت اگر مرغ شما دارای وزن 2.5 الی 3.5 کیلوگرم است، دما در همان مقدار قبلی اما زمان پخت حدود پنجاه دقیقه تنظیم خواهد شد. البته پیش از پخت هر ماده غذایی میتوان به دفترچه راهنمای هواپز مراجعه کرد و یا با جستجو در اینترنت برای اطلاع از زمان دقیق کمک گرفت.
نشانگر دما
پس از آن که زمان لازم برای پخت هواپز را تعیین کردید، نشانگر دمای آن را نیز در میزان مناسب و تعیین شده قرار دهید.
قرار دادن مرغ در هواپز
در ادامه بررسی طرز استفاده از هواپز برای پخت مرغ به مرحله قرار دادن مرغ در محفظه هواپز میرسیم. در این قسمت مرغ را در سبد مخصوص هواپز قرار داده و سپس آن را به داخل دستگاه انتقال دهید. سعی کنید در قسمت پایینی سبد از کاغذهای محافظ استفاده کرده و مرغها را با فاصله بگذارید تا بتوانید پس از مدتی آنها را بچرخانید و جابجا کنید.
شروع پختن
حال به شروع پختن میرسیم. در این قسمت دکمه شروع پخت دستگاه هواپز را زده و منتظر بمانید تا کار آن تمام شود. در میان کار میتوانید درب دستگاه را باز کرده و میزان پخت مرغ خود را بررسی کنید. این کار به کمک زدن چنگال بر روی بدنه مرغ و یا استفاده از خلال دندان امکانپذیر است.
استراحت
پس از آن که مرغ به طور کامل پخته شد و زمان پخت در دستگاه به اتمام رسید، کمی استراحت دهید تا دستگاه و مرغهای داخل آن به دمای محیط برسند. برای این استراحت حدود پنج الی ده دقیقه زمان کافی است.
در نهایت مرغ شما به طور کامل و در سالمترین حالت پخته شده و میتوانید از طعم و بافت خوب آن لذت ببرید.
مزیت استفاده از هواپز برای پخت مرغ چیست؟
همانطور که در قسمتهای ابتدای این محتوا نیز اشاره داشتیم، استفاده از هواپز در آشپزیهای امروزی رواج زیادی پیدا کرده است. دلیل این رواج بالا، مزایای فوقالعاده هوا پز برای پخت مواد غذایی است که این مزایا برای پختن مرغ نیز وجود دارد. به کمک این دستگاه میتوان مرغ را در کوتاهترین زمان پخت و نیازی به استفاده از روغن نیست؛ در نتیجه طعمی خوب و مرغی سالم و بدون چربی خواهید داشت. این ویژگی برای افرادی که دارای رژیم غذایی هستند و یا ورزشکارانی که نباید در برنامه غذایی خود از چربی و روغن استفاده کنند، بسیار خوشایند است.
سلامتی بالایی که پخت مرغ در هواپز فراهم میکند، نسبت به تمامی روشهایی که تاکنون برای پخت آن به کار میرفت بیشتر است. از جمله دیگر مزایای پخت مرغ در هواپز میتوان به حفظ طعم و مواد مغذی آن اشاره داشت. دلیل موضوع فوق میتواند این مسئله باشد که مواد غذایی در هواپز در زمان کوتاهتری پخته میشوند، پس آسیب و از بین رفتن مواد مغذی و ویتامینها و سایر ترکیبات حساس کمتر است. همچنین طعم مرغ نیز به خوبی حفظ شده و درگیر سوختگی یا عدم پخت کامل نمیشود.
صرفهجویی در زمان نیز از دیگر مزیتهای استفاده از هواپز برای پخت مرغ به شمار میآید. در صورتی که طرز استفاده از هواپز برای پخت مرغ را به درستی بدانید و آن را چند بار تکرار کنید، بدون شک آشپزی برایتان بسیار راحتتر میشود.
آیا از هواپز برای پخت دیگر مواد غذایی نیز میتوان استفاده کرد؟
دستگاه هواپز به گونهای طراحی شده که تمامی مواد غذایی را میتوان داخل آن پخت؛ به عنوان مثال برای پخت انواع گوشت و ماهی میتوانید از این دستگاه استفاده کنید. همچنین سبزیجاتی نظیر هویج و سیب زمینی و غیره در دستگاه فوق قابل پختن هستند.
از دیگر موارد استفاده از این دستگاه میتوان به کاربرد برای پخت انواع شیرینی نظیر کیک و کوکی اشاره داشت. همچنین این دستگاه حتی برای خشک کردن میوه نیز قابل استفاده است. همانگونه که مشاهده میکنید هر نوع ماده غذایی که مد نظرتان باشد را میتوانید در هواپز و در کوتاهترین زمان و با سلامت بالا بپزید.
کلام آخر
دستگاه هواپز یکی از دستگاههای بسیار خوب و حرفهای بوده که از جدیدترین تکنولوژیها برای پخت مواد غذایی استفاده میکند. از جمله رایجترین موادی که میتوان با این دستگاه پخت مرغ است. در همین راستا به بررسی طرز استفاده از هواپز برای پخت مرغ پرداختیم.
به طور کلی با استفاده از این دستگاه، مرغی سالمتر و کم چرب و کم کالریتر خواهیم داشت، ضمن آن که طعم و تمامی مواد مغذی موجود در آن حفظ میشوند. از جمله مزایای استفاده از این دستگاه میتوان به عدم استفاده از روغن، صرفهجویی در زمان، استفاده آسان و موارد بسیار دیگر اشاره داشت.
سوالات متداول
- مزیت استفاده از هواپز برای پخت مرغ چیست؟
از جمله مزایای استفاده از این محصول میتوان به سرعت بالا در پخت، سلامت کامل، بدون نیاز به روغن، استفاده آسان و موارد دیگر اشاره داشت.
- طرز استفاده از هواپز برای پخت مرغ به چه صورت است؟
طرز استفاده از این دستگاه بسیار راحت است. تنها کافی است تنظیمات دما و زمان پخت را روی عدد مورد نظر قرار داده و در ادامه با قرار دادن مرغ در محفظه و سبد داخل هواپز و زدن دکمه روشن، پروسه پخت را آغاز کنید.
- آیا در هواپز سایر مواد غذایی را میتوان پخت؟
هرگونه مواد غذایی اعم از گوشت، مرغ، ماهی، سبزیجات، میوه و … را میتوان در هواپز پخت.
مفید بود ممنونم
سلام شرمنده اون دودوچربی که بعد ازپختن مرغ خارج میشود چون هواکشی ندارددرداخل دستگاه باقی میماند وبعد ازبازکردن درداخل خانه یاآشپزخانه بخش میشودراهی برای ازبین بردن اون بوودودحاصل شده ازسوختن چربیهای گوشتها هست .لطفاراهنمایی کنیدباتشکریاچنددقیقه بعدازپختن فن راروشن کنیم امکان داره درداخل خودهواپزبشینه یاگول زدن خودمان هست