دوربین را میتوان جز بینظیرترین اختراعات بشر دانست؛ زیرا باعث شده تا اتفاقات و تصاویر مهم زندگی به صورت ثبت شده باقی بمانند. از زمان اولین دوربینهای جهان تا به الان، دوربینها دچار تغییر و تحولات بزرگی شدهاند. این تغییرات شامل ثبت تصاویر رنگی، ضبط صدای ویدیوها و تحولات قابل توجه دیگر است که موجب شده دوربین به یک وسیله جذاب و صد البته شگفتانگیز تبدیل شود. اگر شما هم جز عکاسان حرفهای یا از علاقمندان عکاسی هستید با ما همراه شوید تا یکی از مهمترین بخشهای این جعبه جادویی را بررسی کنیم.
بخشهای مختلف یک دوربین
دوربینها مدلهای مختلف و پرکاربردی دارند که باعث شدهاند عکاسی به یک کار حرفهای تبدیل شود. در دوربینهای عکاسی حرفهای، لنز و بدنه دوربین دو جزء مجزا هستند. این طراحی به دلایل فنی و عملکردی صورت میگیرد. طراحان دوربین، برای بهرهبرداری بهینه از قابلیتهای هر قسمت، آنها را جدا از یکدیگر میسازند. لنز دوربین بهعنوان واحد اصلی عکاسی، مسئولیت ترکیب و ترسیم تصویر را بر عهده دارد. در حالی که بدنه دوربین شامل اجزای الکترونیکی و سیستم کنترلی است که برای عملکرد کلی دوربین و کنترل تنظیمات استفاده میشود.
این تقسیمبندی اجازه میدهد که هر بخش به صورت مستقل بهبود یابد و دوربین عملکرد بهتری داشته باشد. فیلتر لنز دوربین، بخشی است که در این مقاله بررسی خواهیم کرد. لنز دوربین به مراقبت نیاز دارد که برای این کار، فیلترهایی برای نگهداری از لنز دوربین در نظر گرفته شده است. فیلترهای لنز دوربین انواع مختلفی دارند و هر کدام به نوعی از آسیب رسیدن به لنز جلوگیری میکنند و باعث ثبت تصاویر بسیار زیبایی میشوند.
فیلتر لنز دوبین چیست؟
فیلتر لنز دوبین (Dual Lens Filter) یک نوع فیلتر محافظتی است که برای استفاده در سیستمهای دوربین دوگانه طراحی شده است. این فیلتر به صورت فیزیکی بر روی لنزهای دوربین نصب میشود و برای بهبود عملکرد دوربین و وضوح تصاویر به دست آمده کار آمد است.
فیلتر لنز دوبین میتواند چندین نوع باشد و وظایف مختلفی را نیز انجام دهد. به عنوان مثال، میتواند وظیفه حفاظت از لنزها را داشته باشد و از خراش و ضربههای ممکن به آنها جلوگیری کند. همچنین، میتواند نور برخوردی لنز را کنترل کند و برخی از عوامل تغییر رنگ، اشعه ماوراء بنفش (UV) و لرزشهای دیگر را کاهش دهد. در کل، فیلتر لنز دوبین یک ابزار تکمیلی برای حرفه جذاب عکاسی است.
کاربرد فیلتر لنز دوربین
فیلترهای لنز در دوربینهای عکاسی وظایف مختلفی را بر عهده دارند و میتوانند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت و جذابیت تصاویر داشته باشند. در ادامه، برخی از کاربردهای مهم فیلترهای لنز در عکاسی را بررسی میکنیم:
– محافظت از دوربین
محافظت از لنز دوربین کار بسیار مهمی است، زیرا لنز به طور مستقیم در معرض خطراتی مانند خط و ضربه قرار میگیرد که میتواند به آن صدمه بزند و کیفیت تصاویر را تحت تأثیر قرار دهد. فیلتر به صورت یک لایه محافظتی از خراشیده شدن لنز جلوگیری میکند. همچنین در صورت برخورد با سایر اشیا یا ضربه، صدمات را جذب و آسیب به لنز اصلی را کاهش میدهد.
– تغییر رنگ تصاویر
از فیلتر لنزها میتوان برای ایجاد جلوههای ویژه دلخواه استفاده کرد. میتوانید از فیلتر مخصوص برای ثبت تصاویر سیاه و سفید بهره ببرید. این فیلتر میتواند جزئیات تصویر را برجسته کند و حالتی زیبا و کلاسیک به تصاویر ببخشد. علاوهبر این فیلترها برای تقویت رنگ و نزدیک کردن رنگ تصویر به حالت طبیعی بسیار کمک کننده هستند.
– تنظیم متناسب نور
فیلتر باعث کاهش اثر نور مستقیم ورودی به لنز میشود. این ویژگی در شرایط نور بالا مثلا عکاسی در محیط باز و مقابل نور خورشید بسیار پرکاربرد است. با این ویژگی کیفیت عکسها به دلیل جلوگیری از تابش و انعکاس مستقیم نور به لنز، به طرز چشمگیری بالا میرود.
انواع فیلتر لنز دوربین
همانطور که گفته شد، فیلتر لنز دوربین از لنز محافظت کرده و کیفیت تصاویر را به طرز چشمگیری افزایش میدهد. به همین خاطر استفاده از فیلتر لنز دوربین برای عکاسی حرفهای و تصاویر با وضوح بیشتر، ضروری است. فیلترها انواع مختلفی دارند و هر کدام وظایف مختلفی را برعهده دارند. بیایید برای آشنایی بیشتر با انواع فیلتر لنز دوربین هر کدام را جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
فیلتر پیچی
فیلتر پیچی لنز (Screw-on Filter) یک نوع فیلتر است که مستقیماً روی لنز دوربین به شکل پیچی متصل میشود. این نوع فیلتر برای بسیاری از دوربینهای SLR و DSLR موجود است و انواع مختلفی از آنها وجود دارد که برای اهداف مختلف عکاسی استفاده میشوند. سایز قطر این نوع فیلترها متفاوت است و موقع استفاده از این فیلتر باید سایز قطر متناسب با دوربین خود را انتخاب کرد.
فیلترهای کشویی
فیلتر کشویی (Slide-in Filters) یک نوع فیلتر است که با قرار دادن آن در یک نگهدارنده ویژه، در جلوی لنز قرار میگیرد. این نگهدارنده که به عنوان هولدر یا نگهدارنده فیلتر شناخته میشود، روی لنز نصب میشود و مکانیزمی برای قرار دادن و جابهجایی فیلترها در برابر لنز فراهم میکند.
فیلترهای کشویی از نوع فیلترهای مستطیلی یا مربعی هستند که به اندازه لنز ساخته شده و به وسیله نگهدارنده قابل استفاده هستند. این نوع فیلترها از روی لنز قابل جابهجایی هستند و میتوانید فیلترهای مختلفی را انتخاب کنید یا اثرهای متفاوتی را به تصاویر اضافه کنید.
فیلتر UV
فیلتر UV (Ultraviolet) یکی از فیلترهای رایج در عکاسی است. این فیلترها برای حذف اشعه ماوراء بنفش در هنگام عکاسی استفاده میشوند. در عکاسی دیجیتال، بیشتر دوربینها قادر به حذف این اشعه هستند، اما استفاده از فیلتر UV نقش مهمی را ایفا میکند. همچنین این فیلتر قابلیتهای محافظت و تقویت کنتراست را برعهده دارد. فیلتر UV میتواند کنتراست تصویر را تقویت کند و رنگها را برجستهتر نماید. همچنین این ممکن است در مناظر طبیعی و در محیطهایی با نور مستقیم مفید باشد.
فیلتر پلاریزه
فیلتر پلاریزه (Polarizing Filter) یکی از محبوبترین و کاربردیترین فیلترها در عکاسی است. این فیلترها برای کاهش تابش نور خیرهکننده، کنترل بازتاب نور و ایجاد افکتهای نورپردازی در تصاویر استفاده میشوند. آنها با استفاده از اصل تراکم نور خطی (Linear Light Polarization) عمل میکنند.
با چرخاندن فیلتر پلاریزه در جهت صحیح، میتوان اثرات منابع نوری شدید (مانند آفتاب) به سمت لنز را کاهش داد. این به شما اجازه میدهد تا جزئیات بیشتری در مناظر روشن و نورپردازی شده ثبت کنید.
بهترین مارک فیلتر لنز برای دوربین
برندهای بسیاری زیادی در تولید فیلترهای متنوع لنز دوربین فعالیت دارند. به دلیل همین تنوع زیاد، انتخاب یک فیلتر مناسب، به کار دشواری تبدیل شده است. برای انتخاب فیلتر مناسب به بررسی برخی از فیلترهای پرکاربرد برای عکاسی میپردازیم.
- فیلتر UV: این فیلتر برای حذف اشعه ماوراء بنفش (UV) از تصاویر استفاده میشود. در برخی موارد، این فیلتر میتواند به عنوان یک فیلتر حفاظتی هم عمل کند و از خطوط، گردوغبار و ضربهها به لنز جلوگیری کند.
- فیلتر Polarizing: این فیلتر برای کاهش بازتاب نور و حذف برخی از انعکاسها، به ویژه در تصاویر آسمان و آب، استفاده میشود. این فیلتر میتواند جزئیات آسمان را بهبود بخشد و رنگ آب را زیبا و طبیعیتر نشان دهد.
- فیلتر ND (Neutral Density): فیلتر ND برای کاهش مقدار نور ورودی به لنز استفاده میشود. این فیلتر برای عکاسی در شرایط روشنایی بالا، مانند عکاسی لنز باز، استفاده میشود. همچنین به شما اجازه میدهد تا شاتر را برای مدت زمان بیشتری باز نگه داشته و جریان نور را کنترل کنید.
- فیلتر نرمنمایی (Softening Filter): این فیلتر برای ایجاد اثر نرمتر و پردازشی غمناکتر در تصاویر استفاده میشود. با استفاده از این فیلتر، میتوانید جزئیات را تار کنید و تصاویر را با ظاهری غمناک و رومانتیکتر به نمایش بگذارید.
سخن آخر
فیلترها نه تنها ابزارهای بسیار مفیدی هستند؛ بلکه به عکاسان، امکانات و قابلیتهای متنوعی را ارائه میدهند. با نصب فیلترها بر روی لنز دوربین از خراشیدگی و آسیب رسیدن به آن جلوگیری میشود. لنزهای دوربینهای عکاسی وسیلههای گرانتری نسبت به فیلترها هستند. برای همین استفاده از فیلتر باصرفهتر خواهد بود. همچنین فیلتر تاثیر قابل توجهی بر روی کیفیت عکس دارد؛ به همین منظور استفاده از فیلتر اهمیت زیادی در حرفهی عکاسی دارد.
مقاله مرتبط: بهترین دوربین عکاسی حرفهای زیر 10 میلیون
سوالات متداول
انواع فیلتر برای لنز دوربین کداماند؟
فیلتر پیچی، فیلتر کشویی، فیلتر UV (Ultraviolet) و فیلتر پلاریزه از انواع فیلتر برای لنز دوربین هستند.
به چند نوع فیلتر برای لنز دوربین نیازمند هستیم؟
تعداد و نوع فیلترهایی که در عکاسی نیاز دارید، به زمینه و نوع عکاسی شما وابسته است. اما در حالت کلی، میتوان به چندین نوع فیلتر که تاثیر زیادی در کیفیت عکاسی دارد، اشاره کرد. بهتر است چند مورد از پرکاربردترین فیلترها را برای دوربین خود خریداری کنید و تصاویر چشمگیری را با آن به ثبت برسانید.
یک فیلتر برای لنز دوربین باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
فیلترها باید کیفیت ساخت بالایی داشته باشند. همچنین براقیت و کنتراست مناسب، عدم تغییر رنگ تصویر، عدم افت نور، سهولت استفاده، و سازگاری با لنز از ویژگیهای دیگری است که باید در هنگام خرید فیلتر به آن توجه کرد.
کاربرد فیلتر برای دوربین در چیست؟
محافظت از دوربین، تغییر رنگ تصاویر، تنظیم مناسب نور از جمله کاربردهای فیلتر دوربین هستند.
دیدگاهتان را بنویسید